Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
-Muumipappa

sunnuntai 15. toukokuuta 2022

Asumiskulut

Omakoti lehdessä oli juttu asumiskuluista. Lehdessä kalleimmaksi kunnaksi on mainittu Leppävirta, jossa asumiskuluihin menee 6 964 euroa ja halvimpana Kempele 3 603 euron kuluilla. Tästä innostuneena laskimme omat kulut viime vuodelta. Tuolloin meillä tosin oli osan vuodesta vielä pörssisähkö käytössä. Rovaniemeä pidetään kalliina kaupunkina asua, mutta laskelmien jälkeen täytyy todeta, että meillä omakotitalossa asujilla kustannukset ovat halvemmat kuin lehden vertailussa.

Talomme pinta-ala on suunnilleen 130 m2. Lämmityksenä on vesikiertoinen lattialämmitys sekä ilmalämpöpumppu. Saimme kokonaiskustannukseksi 2368,87 euroa vuodessa. Tämä pitää sisällään sähkön eli käyttö- ja lämmityskulut, vesimaksut, kiinteistöveron sekä jätemaksut. Jos todelliset asumiskustannukset haluaisi niin tulisi lisätä vielä asuntolainanmaksut ja nuohoukset summaan.

Omakotitaloasuminen tulee kerrostalo asumista halvemmaksi. Omakotitalossa ei tarvitse maksaa vastikkeita tai muita yhteisiä kuluja. Toisaalta omakotitalossa täytyy varautua yllättäviin menoihin. Tämän vuoksi on hyvä huolehtia talon huollosta vuosittain ja pitää säästössä varoja yllättäviä menoja varten. Omakotitalo asuminen tarkoittaa jatkuvia lumitöitä talvisin sekä kesäisin ruohonleikkausta. Lisäksi on ilmalämpöpumpun huolto, ilmanvaihdon puhdistus, säätö ja huolto, märkätilojen läpivientien sekä pintojen ja saumojen tarkastus, tontin ylläpito kuten salaojat, aidat ym., talon maalaustyöt tarvittaessa. Mitä vanhempi talo sitä enemmän työtä tulee esiin vähitellen. Toisaalta jos alusta alkaen on pidetty hyvää huolta, saa vuosittaiset huoltotyöt tehtyä jopa päivässä. Osaamista omakotitalo asuminen vaatii tai sitten palkattua talonmiestä. 

Laskimme yläkanttiin tarvitsevamme 13 000 euroa vuodessa pelkkään asumiseen sisältäen kaiken taloon liittyvän myös lainanmaksun. Vertailuna kerrostalokolmion (joka siis pienempi kuin meillä) vuokraaminen kuluineen Rovaniemellä maksaa vuosittain 11 400 euroa vuodessa. Saamme olla onnellisia löydettyämme tämän talon ennen koronaa. Nyt taloja on vain vähän tarjolla ja kilpailu kovaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti