Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
-Muumipappa

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Puolukka ja sorbetti

Puolukka on monipuolisempi marja mitä voisi kuvitella. Minulle tulee puolukasta syksyn ja metsän lisäksi ensimmäisenä mieleen lappapuuro tai puolukkahillo, mutta se on myös monipuolinen lisuke ruoissa tai herkullinen jälkiruoka. Miten olisi puolukkajauhelihapullat? Puolukka sopii piirakkaan, sämpylöihin, kiisseliin tai siitä voi tehdä vaikka mehua, smoothieta jne. Puolukan happamuutta taittaa hyvin muun muassa omena, porkkana tai päärynä.

Puolukalla on useita terveysvaikutuksia ruoansulatuselimistöön, maksaan ja sappeen. Puolukka edistää ruoansulatuselimistön toimintaa, vähentää suoliston käymisprosessia ja luo happaman ympäristön vatsaan, jolloin ruoansulatusentsyymi pepsiini toimii optimaalisesti. Se edistää vitamiinien sekä hivenaineiden ja raudan imeytymistä. Puolukan lignaanit ehkäisevät syöpää, sydän-ja verisuonisairauksia ja myös vahvistaa verisuonia. Parkkiaineet helpottavat tulehdusta, joten puolukka voi vaikuttaa kuumeeseen laskevasti sekä parantaa vastustuskykyä. Sen on myös todettu parantavan stressinsietokykyä. Tietysti vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Minä ainakin nautin mielelläni puolukasta ja ainahan sitä miellellään terveellistä herkkua syö. 

Puolukkasorbetti on erinomainen jälkiruoka tai vaikka kahvileivän korvike. 


Ohje: 

-1 litra puolukoita
-2 dl vettä
-1/2 dl omenamehua
-2 valkuaista
-2 dl tomusokeria tai maun mukaan

Soseuta puolukat. Sekoita joukkoon vesi ja omenamehu sekä sokeri. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi (vaahto on sopivaa kun kulhon kääntää ylösalaisin eikä mitään tipu kasvoillesi). Vatkaa valkuaiset puolukoiden joukkoon. Laita pakastimeen. Vatkaa uudelleen noin puolen tunnin päästä. Jatka samoin yhteensä noin kolme kertaa tai kunnes koostumus on mielestäsi sopiva. Sorbetti säilyy hyvin pakkasessa. Nauti sellaisenaan tai makeanhimoinen voi lisätä joukkoon kinuskikastiketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti