Ruokaa.
Yksinkertainen vastaus yksinkertaiseen kysymykseen. Tarkennettuna
meillä syödään kasvispainotteista ruokaa. Kaupassa pyrimme
käymään kerran viikossa ja suosimaan ekologisia vaihtoehtoja. Minä
noudatan lähes täysin vegaanista ruokavaliota ekologisten syiden ja
osittain kananmuna allergian vuoksi. Mies syö kotona samaa ruokaa ja
lisäksi ajoittain itse pyydystettyä kalaa.
Vegaanisuus
tarkoittaa minulle puhtaita raaka-aineita ja hyvää ruokaa
ekologisella pohjalla. En sano sen olevan kaikille oikea vaihtoehto
syödä. Päinvastoin. Jokainen itse tietää mikä omalle
elimistölle parhaiten sopii. Sen sijaan sitä, mitkä valinnat ovat
itse tehtyjä, on tässä nyky yhteiskunnassa hyvin vaikea arvioida.
Elämme useiden mainostajien ja isojen firmojen vaikutusten alaisina.
Tiedostamattamme teemme valintoja, joihin on vaikuttanut kaikki muu
kuin todellinen elimistön tarve syödä jotain. Esimerkiksi
nähdessään mainoksen tietystä jogurtista, jolla voidaan kuvailla
olevan jos minkälaisia hyviä vaikutuksia, kehittelee ihminen
mielessään tarpeen tuotetta kohtaan.
Kulutusyhteiskuntamme
on unohtanut mikä oikeasti on tarpeellista ja mikä ei. Monet
vetoavat minulle kasvisruoasta puhuttaessa, että ihminenhän on aina
ollut metsästäjä ja keräilijä. Totta osittain. Mikä kuitenkin
on muuttunut, on ruoan määrä. Ennen pieni liha määrä on voitu
jakaa useiden kymmenien ihmisten kesken, eikä se ole ollut ruoan
pääraaka-aine vaan lisuke. On syöty tarpeeseen eikä yli tarpeen.
Liha vaikuttaa
moniin sairauksiin, tosin niin vaikuttaa esimerkiksi sokerikin.
Elimistö ei kestä valtavaa lihamäärää, jota päivittäin osa
ihmisistä kuluttaa. Siksi lihan syönnin vähentäminen on jo iso
asia. Kasvisyöntiin siirtyvät ovat todenneet oman olonsa kevenneen,
mielen olevan virkeämpi ja unen parempaa jätettyään lihatuotteet
pois ruokavaliosta. Myös laboratorioarvot paranevat. Tosin tähän
voi vaikuttaa myös kasvisten lisääntynyt määrä ja mahdolliset
muut elintapojen muutokset. Minun on myös edelleen hyvin vaikea
hyväksyä maidon tarpeen perustelua kalsiumilla. Suomessa käytetään
lähes eniten maailmassa maitotuotteita ja meillä esiintyy eniten
osteoporoosia. Miten tämä on mahdollista?
Me pyrimme miehen
kanssa perustelemaan ja löytämään aina faktoja valinnoistamme.
Esimerkiksi onhan istutettu kala sinänsä parempi vaihtoehto kun
norjasta kuljetettu lohi. Tosin taas Norjasta kuljetettu lohi on
parempi vaihtoehto kuin Suomessa kasvatettu nauta (esim. jauheliha).
Eettisyys tuo taas aivan oman puolensa asioihin, joita välillä
pohdinkin, mutta pääasiassa ekologisuus on tärkein arvo minulle.
Eettiseltä kannalta en näe mitään järkeä eläimien
kasvattamisessa ruoaksi, kun kasvisvaihtoehto ei aiheuta eettistä
vääryyttä eläimille tai ihmisille. Tässäkin on toki
poikkeuksia. Esimerkiksi avokadon valtava kulutusmäärä on
aiheuttanut monille alueille kuivuutta, koska kasvattaminen vie
valtavat määrät vettä. Tällöin rikkaat nauttivat tuotannon
suurenemisesta, kun taas köyhät eivät saa ruokaa kasteluveden
virratessa isoille plantaaseille.
kuvat: mtv.fi |
Me pyrimme syömään
luonnonmukaista ja parhaamme mukaan suomalaista ruokaa. Toisin sanoen
sitä mitä puhtaana saa upeasta luonnostamme. Ei pitkiä
tuoteselosteita sisältäviä tuotteita vaan paljon marjoja sekä
itse kasvatettuja salaatteja, kasviksia, perunoita ym. Syömme paljon
täysjyväviljaa, papuja, myös kuljetettuja hedelmiä, mutta
satokausia suosien. Kaupassa kiinnitän huomiota
pakkausmateriaaleihin. Muttei kaikessa pysty suosimaan parempia
vaihtoehtoja, joten pyrimme kierrättämään kaikki roskat. Ainakaan
ennen kuin kehitellään muovia järkevämpiä pakkausvaihtoehtoja.
Tärkeintä on muistaa kohtuus kaikessa. Syödä sitä, mitä oma
elimistö oikeasti tarvitsee. Jokaisella on se järki siellä
sisimmässään. Kuunnelkaa itseänne. Pienellä vaivalla löytää oman tasapainoisen
ruokavalion.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti