Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
-Muumipappa

maanantai 23. toukokuuta 2016

Porkkanoiden popsinnan vaikutukset

Ympäristöön

-Sekaruokavaliosta siirtyminen kasviperäiseen ruokavalioon vähentää ruoan ilmastokuormaa 60 %.
-Eläinten kasvattaminen ruoaksi vie 30 % maapallon maapinta-alasta.
-Eläinten kasvattamiseen käytettävällä ruoalla pystyttäisiin ravitsemaan kaikki maailman ihmiset jos se hyödynnettäisiin ihmisravinnoksi.
-Suomessa suurin osa kasvatetusta viljasta syötetään tuotantoeläimille.
-Jotta saadaan tuotettua 1 kg eläinproteiinia, joudutaan käyttämään 12 kertaa enemmän maata, 13 kertaa enemmän fossiilista polttoainetta ja 15 kertaa enemmän vettä kuin tuottaessa 1 kg soijaproteiinia. 

Kasvissyönti hidastaa ilmastonmuutosta ja sukupuuttoaaltoa sekä vähentää metsien ja muiden arvokkaiden elinympäristöjen katoa. Samalla se estää maaperän kulumista, vesipulaa ja vesistöjen kunnon heikkenemistä. Eläinten kasvattaminen ruoaksi aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko maailman yhteenlaskettu liikenne. Maankäytön ongelmat, luonnonvarojen kutistuminen, ilmastonmuutos sekä vesistöjen kunnon heikkeneminen ja vesipula koskettavat kipeimmin jo nyt vaikeassa asemassa olevien ihmisten elämää. Kasvissyönti on siten myös ihmisoikeuskysymys. 

Monille on tärkeää että omat valinnat ovat mahdollisimman kestäviä. Väestön kasvu on moninkertainen verrattuna ruoantuotannon kasvunopeuteen. Lihantuotanto on hyvin tehoton tapa tuottaa ravintoa kasvavalle väestölle. Se energiamäärä mitä syötetään karjalle ruokkisi maapallon väestöön verrattuna viisinkertaisen määrän ihmisiä. Lihan syönnistä luopuminen tai vähentäminen mahdollistaisi koko maapallon väestön ravitsemisen vaikka se jatkaisi kasvuaan. Ympäristöongelmat vaikuttavat voimakkaimmin köyhimpiin alueisiin ja huonoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. On kansalaisvelvollisuus ottaa huomioon omien kulutusvalintojen vaikutus ympäristöön. 

Nykyaikainen kulutus- ja kilpailuyhteiskunta kannustaa itsekkyyteen. Ihmisille kelpaavan ravinnon syöttäminen eläimille ja eläinten syöminen sen jälkeen on tehotonta. Suomeen tuodusta soijasta 98 % menee rehuksi vaikka se voitaisiin käyttää ihmisten ruoaksi. Lihan tuottamiseen tarvitaan kymmenkertaisia määriä esimerkiksi vettä kasvisravinnon tuottamiseen verrattuna. Yhden hampurilaisen tuotantoon käytetään jopa 10 000 litraa vettä.

Joillekin lihasta luopuminen on uhraus, toiset taas eivät katso luopuvansa mistään. Siitä tulee kuitenkin tyytyväinen mieli ja oikein tekemisen tunne. Ristiriidat ratkeavat hyvällä tavalla. Mitä pienemmäksi eläintuotteiden osuus ruokavaliossa jää, sitä pienemmiksi muodostuvat ympäristökuormitus ja epäeettiset vaikutukset. Mitä lähemmäksi omaa ihannettaan ruokavaliossa pääsee, sitä suurempi on onnistumisen ja oikein tekemisen tunteet. 


Terveyteen

Huolellisesti koostettu vegaani- ja kasvisruokavalio on terveellinen ja ravitsemuksellisesti riittävä kaikissa elämänvaiheissa. Kasvisruokavalio liitetään terveelliseen elämäntapaan, mutta se voi yhtälailla kuin sekaruokavalio olla epäterveellinen. Sokeri, liika suola ja tyydyttynyt kasvirasva antavat ainekset epäterveelliselle ruokavaliolle. Kasvisruokavaliossakin on tärkeää monipuolinen ja riittävät ravintoaineet koostava ruokavalio. Positiivisia vaikutuksia ovat virkeämpi ja kevyempi olo. Osalla voi myös unen tarve vähentyä. Kasvissyöjien elinikä on muuta väestöä korkeampi. Se myös suojaa tyypillisiltä pitkäaikaissairauksilta. Tähän liittyy usein se, että kasvisruokavaliota noudattavat elävät muutenkin terveellisemmin. He eivät yleensä tupakoi, käyttävät alkoholia kohtuullisesti, liikkuvat säännöllisesti sekä vaalivat henkistä hyvinvointia. 

Runsas ravintokuidun saanti kasvisruokavaliosta edistää sydänterveyttä, ehkäisee tyypin 2 diabetesta ja paksusuolen syöpää, eturauhassyöpää ja osin rintasyöpää. Yksittäiset ravintoaineet eivät kuitenkaan vielä selitä tätä vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Myös sekaruokavaliossa. Kasvispainotteinen ruokavalio edistää painonhallintaa sekä sydän-ja verisuoniterveyttä, pienentää veren rasva-arvoja ja alentaa verenpainetta. Kasvikunnan tuotteissa on useita yhdisteitä, jotka estävät syöpää aiheuttavien aineiden eli karsinogeenien toimintaa ja perimän vaurioita solussa tai aktivoivat vahingoittuneen solun korjaantumisen tai tuhoutumisen. Kasvisten syönti vähentää kariesriskiä. Myös esimerkiksi nivelreuman oireet voivat lieventyä kasvisruokavaliolla, koska kasvisyönti vähentää elimistön tulehdusreaktiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti