Ympäristöön
-Sekaruokavaliosta siirtyminen kasviperäiseen ruokavalioon
vähentää ruoan ilmastokuormaa 60 %.
-Eläinten kasvattaminen ruoaksi vie 30 % maapallon
maapinta-alasta.
-Eläinten kasvattamiseen käytettävällä ruoalla pystyttäisiin
ravitsemaan kaikki maailman ihmiset jos se hyödynnettäisiin ihmisravinnoksi.
-Suomessa suurin osa kasvatetusta viljasta syötetään
tuotantoeläimille.
-Jotta saadaan tuotettua 1 kg eläinproteiinia, joudutaan
käyttämään 12 kertaa enemmän maata, 13 kertaa enemmän fossiilista polttoainetta
ja 15 kertaa enemmän vettä kuin tuottaessa 1 kg soijaproteiinia.
Kasvissyönti hidastaa ilmastonmuutosta ja sukupuuttoaaltoa
sekä vähentää metsien ja muiden arvokkaiden elinympäristöjen katoa. Samalla se
estää maaperän kulumista, vesipulaa ja vesistöjen kunnon heikkenemistä.
Eläinten kasvattaminen ruoaksi aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko
maailman yhteenlaskettu liikenne. Maankäytön ongelmat, luonnonvarojen
kutistuminen, ilmastonmuutos sekä vesistöjen kunnon heikkeneminen ja vesipula
koskettavat kipeimmin jo nyt vaikeassa asemassa olevien ihmisten elämää.
Kasvissyönti on siten myös ihmisoikeuskysymys.
Monille on tärkeää että omat valinnat ovat mahdollisimman
kestäviä. Väestön kasvu on moninkertainen verrattuna ruoantuotannon
kasvunopeuteen. Lihantuotanto on hyvin tehoton tapa tuottaa ravintoa kasvavalle
väestölle. Se energiamäärä mitä syötetään karjalle ruokkisi maapallon väestöön
verrattuna viisinkertaisen määrän ihmisiä. Lihan syönnistä luopuminen tai
vähentäminen mahdollistaisi koko maapallon väestön ravitsemisen vaikka se
jatkaisi kasvuaan. Ympäristöongelmat vaikuttavat voimakkaimmin köyhimpiin alueisiin
ja huonoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. On kansalaisvelvollisuus ottaa
huomioon omien kulutusvalintojen vaikutus ympäristöön.
Nykyaikainen kulutus- ja kilpailuyhteiskunta kannustaa
itsekkyyteen. Ihmisille kelpaavan ravinnon syöttäminen eläimille ja eläinten
syöminen sen jälkeen on tehotonta. Suomeen tuodusta soijasta 98 % menee rehuksi
vaikka se voitaisiin käyttää ihmisten ruoaksi. Lihan tuottamiseen tarvitaan
kymmenkertaisia määriä esimerkiksi vettä kasvisravinnon tuottamiseen
verrattuna. Yhden hampurilaisen tuotantoon käytetään jopa 10 000 litraa
vettä.
Joillekin lihasta luopuminen on uhraus, toiset taas eivät
katso luopuvansa mistään. Siitä tulee kuitenkin tyytyväinen mieli ja oikein
tekemisen tunne. Ristiriidat ratkeavat hyvällä tavalla. Mitä pienemmäksi
eläintuotteiden osuus ruokavaliossa jää, sitä pienemmiksi muodostuvat
ympäristökuormitus ja epäeettiset vaikutukset. Mitä lähemmäksi omaa ihannettaan
ruokavaliossa pääsee, sitä suurempi on onnistumisen ja oikein tekemisen
tunteet.
Terveyteen
Huolellisesti koostettu vegaani- ja kasvisruokavalio on
terveellinen ja ravitsemuksellisesti riittävä kaikissa elämänvaiheissa. Kasvisruokavalio
liitetään terveelliseen elämäntapaan, mutta se voi yhtälailla kuin
sekaruokavalio olla epäterveellinen. Sokeri, liika suola ja tyydyttynyt kasvirasva antavat
ainekset epäterveelliselle ruokavaliolle. Kasvisruokavaliossakin on tärkeää
monipuolinen ja riittävät ravintoaineet koostava ruokavalio. Positiivisia
vaikutuksia ovat virkeämpi ja kevyempi olo. Osalla voi myös unen tarve
vähentyä. Kasvissyöjien elinikä on muuta väestöä korkeampi. Se myös suojaa
tyypillisiltä pitkäaikaissairauksilta. Tähän liittyy usein se, että
kasvisruokavaliota noudattavat elävät muutenkin terveellisemmin. He eivät
yleensä tupakoi, käyttävät alkoholia kohtuullisesti, liikkuvat säännöllisesti
sekä vaalivat henkistä hyvinvointia.
Runsas ravintokuidun saanti kasvisruokavaliosta edistää
sydänterveyttä, ehkäisee tyypin 2 diabetesta ja paksusuolen syöpää,
eturauhassyöpää ja osin rintasyöpää. Yksittäiset ravintoaineet eivät kuitenkaan
vielä selitä tätä vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Myös
sekaruokavaliossa. Kasvispainotteinen ruokavalio edistää painonhallintaa sekä
sydän-ja verisuoniterveyttä, pienentää veren rasva-arvoja ja alentaa
verenpainetta. Kasvikunnan tuotteissa on useita yhdisteitä, jotka estävät
syöpää aiheuttavien aineiden eli karsinogeenien toimintaa ja perimän vaurioita
solussa tai aktivoivat vahingoittuneen solun korjaantumisen tai tuhoutumisen.
Kasvisten syönti vähentää kariesriskiä. Myös esimerkiksi nivelreuman oireet
voivat lieventyä kasvisruokavaliolla, koska kasvisyönti vähentää elimistön
tulehdusreaktiota.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti