Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
-Muumipappa

maanantai 23. toukokuuta 2016

Lemmikit vs tehotuotantoeläimet

Jos et haluaisi nähdä kuvia suomalaisilta eläintiloilta, eikö se kerro, että jokin on pahasti vialla?
Maitotuotteita, lihaa ja kananmunia pyritään tuottamaan mahdollisimman halvalla. Tiloilla on yhä enemmän eläimiä, mutta niiden hyvinvointi on jäänyt tehokkuuden myötä toissijaiseksi. Suurin osa kuluttajista ei näe eläinten kärsimystä, sen vuoksi on helppo olla välittämättä. 

Kiitos jos jatkat lukemista. 

Tehomaatalous on yhdistelmä maataloustuotantoa ja tehdasmaista liukuhihnamallia. Kyse on liiketoiminnasta, jossa korostetaan tehokkuutta, tuottavuutta ja massatuotantoa. Kyse ei ole välttämättömän ravinnon tuottamisesta. Eläimistä on tullut tuotantovälineitä. Eläin on hengissä muttei elä. Eläimet ovat kuitenkin tietoisia omasta itsestään. Niillä on kyky tuntea kipua ja kärsiä huonosta kohtelusta. 


Sikatiloilla tilaa eläintä kohden tulee olla eläinsuojelusäädösten mukaan 0,65 neliömetriä. Iso sika ei meinaa edes mahtua tilaan. Emakot eivät mahdu edes kääntymään. Ne eivät pysty toteuttamaan voimakasta tarvettaan rakentaa pesää. Synnyttyään sikojen kivekset viilletään auki. Tilanpuute ja virikkeettömyys tekevät eläinten elämästä kärsimystä. Häiriökäyttäytyminen, tappeluhaavat ja purrut hännät kertovat henkisestä pahoinvoinnista. Useiden tuhansien sikojen sikaloissa on mahdotonta huomioida yksilöllinen hoito ja käyttäytymistarpeet. 

Tämä on Suomesta
Broileritiloilla tehotuotanto on viety äärimmilleen. Broilerit eli lihakanat kasvavat teurastuspainoon viidessä viikossa. Yhdellä tilalla on noin 40 000 broileria ja yhdessä hallissa niitä on noin 15 000. Hoitajien on mahdotonta huomata sairastuneita ja loukkaantuneita yksilöitä. Niillä on liikkumisvaikeuksia johtuen nopeasta kasvusta, jonka saa aikaan tehorehu. Yhtä lintua kohden on A4 paperiarkin verran tilaa. Valoja pidetään lähes koko ajan päällä, jotta broilerit söisivät enemmän, koska linnut syövät vain valoisaan aikaan. Nopea kasvu vaikuttaa sydämen, keuhkojen ja jalkojen luiden kehitykseen. Moni linnuista kuolee, monet broilerit myös nokkivat toisiaan kuoliaiksi.

oikeutta eläimille
Sairaat, vammautuneet elävät linnut sekä kuoriutumattomat munat heitetään silppuriin, jossa ne silppuuntuvat kuoliaaksi. Kukkopoikia ei munantuotannossa tarvita, joten ne tapetaan. Vastakuoriutunut linnunpoikanen sietää hiilidioksidia paremmin kuin vanhempi lintu, joten taintumiseen ja kuolemaan kuluu pidempi aika. Munantuotannossa muninnan loputtua kanat ovat niin huonossa kunnossa, etteivät ne kelpaa elintarvikkeeksi. Kanojen elinikä on noin 7 vuotta mutta munijakanat tapetaan noin 1,5 vuoden iässä. Kanat purkavat huonoa oloaan häiriökäyttäytymisellä ne esimerkiksi kävelevät edestakaisin, nokkivat pakonomaisesti samaa kohdetta, ravistelevat päätään, nokkivat höyheniä (aiheuttaa erittäin paljon kipua), pureskelevat helttaa tai syövät muniaan. Kaikki tämä on epänormaalia ja johtaa usein kuolemaan. Älykkyydessään kanat ovat verrattavissa kädellisiin. 
oikeutta eläimille
Lehmien maidontuotanto perustuu siihen että vasikka otetaan pois emoltaan välittömästi syntymän jälkeen ja maito otetaan ihmisen käyttöön. Tämä aiheuttaa henkistä kärsimystä lehmille ja vasikoille. Jos vasikka on sonni, se teurastetaan vuoden iässä lihaksi, kun normaalisti ne eläisivät 20 vuotta. Jotta maitoa tulisi, on lehmän synnytettävä joka vuosi, niinpä lehmät keinosiemennetään. Parsinnavetoissa lehmä on kiinni parressa eikä se kykene liikkumaan lainkaan. Pihatoissa eläimet taas voivat liikkua vapaammin, mutta eivät välttämättä pääse ulos lainkaan. Mihin me tarvitsemme toisen eläimen maitoa? Mikään muu nisäkäs ei roiku toisen utareissa kiinni koko elämäänsä eli juo maitoa ja vielä toisen lajin.

Joisitko maitoa lehmältä joka makaa omassa ulosteessaan?
Teurastamoilla sekä joillain tiloilla arkipäivää ovat epäonnistuneet tainnutukset, välinpitämättömyys ja eläinten hakkaaminen sekä sähköpiiskaaminen. Eläimiin kohdistuva väkivalta on usein jatkuvaa, arkipäiväistä ja täysin järjetöntä. Niitä hakataan kepeillä ja muovilaatikoilla. Lyödään nyrkeillä ja potkitaan. Kuljetus teurastamoille aiheuttaa valtavaa stressiä eläimille. https://elaintehtaat.fi/ sivustolta löytyy havainnollistavia kuvia, videoita ja tekstiä. 

Söisitkö koirasi jos se maistuisi samalta kuin sika?
Kuva täältä
Suhteemme eläimiin on ristiriitainen. Kuka pitäisi kissaa pienessä häkissä koko sen elämän ajan tai laittaisi koiran karsinaan, jossa se ei mahdu kääntymään? Koirat saavat joululahjoja ja samaan aikaan sika syödään joulupöydässä vain makumieltymysten vuoksi. Miksi ”tuotanto”eläinten tulisi kärsiä ja kuolla sen takia etteivät ne ole lemmikkejä? Miksi emme valitsisi siis kasviperäisiä tuotteita kaupoissa?

(Kaikki edellä ollut teksti on lainausta Oikeutta eläimille- yhdistykseltä) https://oikeuttaelaimille.fi/

Yllä oleva kuva on maanantain Lapin kansasta.

Australialaisen filosofin Peter Singerin mielestä ihmisillä ei ole erityisoikeuksia toisiin lajeihin eikä varsinkaan aiheuttaa eläimille kärsimystä. On typerää verrata eläinten syömistä luonnollisuuteen. Suomessa sikoja, nautoja, lampaita ja siipikarjaa teurastetaan kymmeniä miljoonia. Kaupan hyllyllä on rivi siististi pakattuja lihapaloja ja eläinten kärsimykset jäävät ostajilta piiloon. Tehotuotetuista eläimistä suurin osa elää lyhyen elämänsä ilman lajityypillistä käyttäytymistä järkyttävissä oloissa. Eläimillä on häiriökäyttäytymistä ja ne vahingoittavat toisiaan. Tämä kaikki on kaukana luonnollisuudesta. Luomutuotanto takaa eläimille paremmat olosuhteet ja ulkoilua sekä lajinmukaisia tarpeita on huomioitu jonkin verran. Se ei kuitenkaan takaa eläinten hyvinvointia. Ottakaa ihmiset selvää mistä ruokanne on peräisin. Vaikuttakaa pienillä teoilla. Luomu tai eettisesti tuotettu lähiruoka on hyvä vaihtoehto, parempi vaihtoehto on kasvisruoka, mutta paras vaihtoehto on kasvisruokavalio ja mahdollisuuksien mukaan ekologisesti sekä lähellä tuotettu. Muutokset ovat kuitenkin hitaita. Jokainen voi tehdä osansa ja itselleen sopivalla tavalla. Pienin askelin kohti parempaa maapalloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti