Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
-Muumipappa

tiistai 9. tammikuuta 2018

Minä ja veganismi

Joulunaika on ollut ja mennyt. Kuten joka vuosi myös tämänkin vuoden tammikuu on uudistuksen aikaa. Joka paikassa pohditaan ruokavalion muutoksia tervempää kohti, joulun ja menneen vuoden jäljiltä. Terveyttä onkin hyvä pohtia, mutta muutokset lähtee pienistä askelista. Siispä päätin pohtia omia valintojani, josko niistä olisi jollekulle hyviä ajatuksia omaan elämään. 

Palataan menneeseen. Ryhdyin vegetaristiksi ystävän innoittamana, vaikka asia oli ollut mielessä jo pidempään, ei minulla kuitenkaan aiemmin ollut tietoa, miten muuttaa elämäntapoja. Pitkän harkinnan, tiedon haun ja alkamisen jälkeen en ole katunut päivääkään! Enkä ole kaivannut mitään entisestä, ehkä siksi etten missään vaiheessa ole ollut itselleni ehdoton. Jos jokin ei olisi tuntunut oikealta, olisin voinut palata entiseen. Toisaalta kun on tarpeeksi tietoa eläinten elinolosuhteista ruoantuotannossa ja ympäristövaikutuksista ei halua palata entisiin tottumuksiin.

Nykyään:

-Kotona pyrin veganismiin lähes kaikessa, elän siis mahdollisimman eläin-, ihmis- ja ympäristöystävällistä elämää. En syö tai osta eläinperäisiä tuotteita enkä tue toimintaa, joka vahingoittaa eläinten tai ihmisten hyvinvointia.

-Myös ruokaillessa kodin ulkopuolella pyrin veganismiin, silloin kun se on vaihtoehto. Poikkeustilanteissa syön kuitenkin ruokia, joissa on maitotuotteita. Kasvisruokaa saa onneksi nykyään mistä vain. Niinpä harkitsen tapauskohtaisesti mikä on ekologisesti ja eettisesti järkevää. Valintojani ohjaa paljolti tuotteen alkuperä. Missään en ole ehdoton vaan menen myös oman hyvinvoinnin ja ruokahalun ehdoilla. Esimerkiksi kotikotona käydessä saatan syödä järvikalaa, jos haluan, koska siellä sen pyydystäminen on ekologista ja eettistä sekä kala on ravinteikasta ruokaa.

-Otan ympäristön huomioon joka päiväisessä elämässä: kierrätän ja lajittelen, suosin lähellä tuotettuja tuotteita, avomaan kasviksia, luomutuotteita, sesonkia, apostolin kyytiä, en haaskaa mitään, valmistan kerralla enemmän ruokaa, käytän energiatehokkaita laitteita ym..

-Toisaalta yritän pitää elämän yksinkertaisena ja helppona. Tiedän mikä on järkevää toimintaa ja mikä ei. Tiedostan myös, ettei aina voi toimia oikein muiden hyväksi vaan välillä täytyy ajatella itseäkin. Missään ei kannata olla ehdoton vaan tervettä järkeä ja harkintaa on sallittua käyttää. Myös mielipiteitä saa muuttaa.

Haluan varmistaa ruoan, elämäntapojeni ja tuotteiden ekologisuuden ja eettisyyden siksi olen päätynyt tähän ratkaisuun. Jokaisella on omat syynsä. Tällainen tyyli sopii minun elämääni ja saan siitä hirmuisesti hyvää oloa ja energiaa. Tunnen tekeväni oikein muiden ihmisten, eläinten sekä itseni ja oman osuuteni maapallon tulevaisuuden hyväksi. Rakastan ruoanlaittoa ja vegaaniudessa on niin paljon erivaihtoehtoja toteuttaa ruokavaliota. Tutkimusten mukaan sillä on ympäristölle, eläimille ja terveydelle positiivisia vaikutuksia ja siten hyvä tapa elää pidempään terveenä. Minulle se on elämäntapa.

Miksi kerron tämän kaiken? Tämä on minulle tärkeä asia elämässä. Koen, että mitä enemmän asioista puhutaan, sitä enemmän tietoisuus kasvaa. Tietoisuuden kasvaessa ovat myös muutokset mahdollisia. Muutokset ovat mahdollisia yhden ihmisen toimesta, laajempiin muutoksiin olisi hyvä saada mukaan kaupat ja keittäjät sekä kokit, tällöin saataisiin suomalainen ruokakulttuuri muuttumaan parempaan suuntaan ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin sekä erityisesti ympäristön vuoksi. Kun ruokakulttuuri muuttuu yleisesti parempaan, on helpompi tehdä muutoksia myös kotona.

En silti tarkoita, että kaikkien tulisi ryhtyä vegaaneiksi tai edes kasvissyöjiksi. Se vaatii paljon tietoa ja halua toteutuakseen. Pyrin kyllä siihen, että kaikki vähentäisivät tehotuotetun lihan ja karjataloustuotteiden syöntiä. Se ei kuitenkaan poissulje mitään vaan antaa entistä enemmän hyvää! Yritän myös tuoda esiin tietoa ympäristöstä, eläimistä sekä ihmisten hyvinvoinnista ja herättää keskustelua. Jokainen soveltakoon tätä tietoa ja vinkkejä omaan elämäänsä itselle sopivalla tavalla. Kukaan ei voi mielestäni sanoa minkälainen elämäntapa sopii toiselle. Totta kai olisi ihanteellista jos mahdollisimman moni olisi valmis muuttamaan elämäntapojaan kaikkien hyvinvoinnin parantamiseksi. Kuten olen monesti sanonut: Jokainen voi omilla vallinnoillaan vaikuttaa. Pallo on teillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti