Asiaa perjantai-iltojen
sohvakavereista sekä jääkaapin makoisista piilottelijoista. Sokerista ja
makeutusaineista. Kumpi kunniaan?
Sokeri
Puhuttaessa puhdistetusta sokerista
eli taloussokerista tai hedelmäsokerista ei päivässä pitäisi ylittää 40-60g
saantia, mikä vastaa esimerkiksi kourallista irtokarkkeja tai puoli
litraa
sokeroitua virvoitusjuomaa. 200g:ssa karkkeja on jo 170g sokeria. Sen
vuoksi sokerin
päivittäinen maximi määrä ylittyy helposti herkutellessa, ja mikäli tämä
herkuttelu
on toistuvaa, ei mene kauaakaan kun se näkyy vartalossa. Vuosien päästä
se näkyy myös suurentuneena riskinä useisiin sairauksiin.
Piilosokeria
on paljon myös monissa
hyvinä pidetyissä tuotteissa. Esimerkiksi 2dl:n hedelmä/marja jogurtti
purkissa on
jo kolmannes päivittäisestä enimmäismäärästä 15g, tai makeuttamattomat
tuore- ja
täysmehut sisältää sokeria, vaikka toisin luullaan. Hedelmän oma sokeri
on kuitenkin samaa sokeria kuin puhdistettu sokeri. Muita esimerkkejä:
2dl pillimehu n.20g, iso jäätelötuutti n.40g, 5dl sokeroitua
virvoitusjuomaa n.50g, suklaalevy (200g) n. 80g sokeria.
Makeutusaineet
Olen sitä mieltä että sokeria voi käyttää kohtuudella, koska esimerkiksi kaikki leipominen ei onnistu makeutusaineella. Virvoitusjuomissa on hyvä muistaa, että vaikka se olisi makeutettu makeutusaineella, on se silti hampaille happamaa. Makeutusaineita suosittelen käyttämään esimerkiksi kahvin/ teen makeuttamisessa sokerin sijasta. Jos elintarvikkeen voi valita sokerin tai makeutusaineen perusteella valitsisin makeutusaineen. Tarkistaen kuitenkin ettei se sisällä ns. piilosokeria.
Makeutusaineet
Sokerin sijasta voi hyvin käyttää
makeutusaineita. Ne ovat kalorittomia, jolloin energiamäärä ei ylity kuten
sokerissa. Myös luonnosta saatavia kuten sokeri. Esimerkkejä makeutusaineista ovat aspartaami, asesulfaami K,
sukraloosi ja steviaglykosidi. On kuitenkin hyvä muistaa, että tietää mitä
suuhunsa laittaa esimerkiksi steviaa mainostetaan luonnollisuudellaan, mutta
senkin valmistuksessa käytetään kemikaaleja. Myös makeutusaineilla on
kattorajansa. Ne ovat kuitenkin paljon kauempana kuin sokerissa. Aspartaamissa
raja on suuri kun taas steviassa raja on pienempi. Makeutusaineilla on myös omat
sivumakunsa, joista moni ei pidä. Niihin kuitenkin tottuu ajankanssa.
Makeutusaineet vs. sokeri
Olen sitä mieltä että sokeria voi käyttää kohtuudella, koska esimerkiksi kaikki leipominen ei onnistu makeutusaineella. Virvoitusjuomissa on hyvä muistaa, että vaikka se olisi makeutettu makeutusaineella, on se silti hampaille happamaa. Makeutusaineita suosittelen käyttämään esimerkiksi kahvin/ teen makeuttamisessa sokerin sijasta. Jos elintarvikkeen voi valita sokerin tai makeutusaineen perusteella valitsisin makeutusaineen. Tarkistaen kuitenkin ettei se sisällä ns. piilosokeria.
Harkittu
herkuttelu on
sallittua. Mieluiten niin, että viikossa on yksi päivä, jolloin on lupa
nauttia
herkuista. On kuitenkin hyvä muistaa
ettei ns. napostelu ole hampaillekaan hyväksi. Herkuttelu onkin
järkevintä
kerralla ei kuitenkaan suuria määriä vaan esim. puolikas suklaalevy,
jonka jälkeen pureskellaan täysksylitolipurukumia. Mikäli itseltään
kieltää koko sokerin voi se johtaa jopa ahmintakohtauksiin sen vuoksi on
hyvä
sallia pienet herkkuhetket. Juhlissakaan ei kannata nipottaa vaan
nauttia yhteisestä herkutteluhetkestä, muistaa vaan huolehtia hampaista
ja kunhan juhlia ei ole jatkuvasti. Edelleen kaikkea kohtuudella ja
kunnia herkutteluhetkille!
Lähteet:
Kuvat: www.fazer.fi
P.S
jos selviää Fazerin upeista kuvista lähtemättä heti kauppaan
herkkuostoksille tai omalle kaapille hakemaan sokeria niin onnitelkaa
itseänne. Nimittäin nuo kuvat todella koettelevat. Seuraavia juhlia
suunnitellessa suuntaan Fazerin sivuille! Aivan ihania respetejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti