Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
-Muumipappa

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Vitamiinit ja kivennäisaineet



Vitamiineja ja kivennäisaineita ovat mm. D-vitamiini, folaatti, seleeni, rauta, natrium ja jodi. 
-Tarvitaan elintoimintojen ylläpitoon
-Puute on suuri riski pitkäaikaissairauksiin. 
-Liika saannilla taas saattaa olla haittavaikutuksia
-Tarve vaihtelee yksilöllisesti.


D-vitamiini

-Ehkäisee luunmurtumia, suojaa kaaduttaessa.
-Puute johtaa lapsilla riisitautiin (luut pehmenevät, vastustuskyvyn puute, virheasennot) ja aikuisilla osteomalasiaan (luunpehmennys).
-Normaalisti maalis-lokakuussa ulkona olevat tarvitsevat talvella 10 μg/vrk D-vitamiinia ravinnosta tai lisistä.
-Mutta aikuisen suositellaan ottavan D-vitamiini lisää talvikuukausina (loka-maaliskuussa) ainoastaan silloin, jos he eivät käytä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita (noin 5 dl) ja rasvalevitteitä sekä kalaa 2–3 kertaa viikossa
-Vähän kesäkuukausina ulkona olevat esim. vanhukset 20 μg/vrk
-Raskaana olevien, imettävien, lasten, nuorten ja yli 60-vuotiaiden suositellaan ottavan D-vitamiinilisää ympäri vuoden. 10 μg/vrk.



Folaatti/foolihappo

-B-ryhmän vitamiini, joka kuljettaa hiiliatomia elimistössä.
-Raskaana olevilla vähäinen folaatin saanti, erityisesti alkuvaiheessa voi johtaa pahimmillaan sikiön vakaviin epämuodostumiin.
-Puute voi johtaa suurentuneeseen sydän-ja verisuonisairauksien riskiin sekä megaloblastiseen anemiaan.
-Suositus miehille ja naisille on 300 μg/vrk. Hedelmällisessä iässä oleville 400 μg/vrk ja raskaana oleville sekä imettäville 500 μg/vrk.
-Folaattia saa vihreistä kasviksista, palkokasveista, maksasta, täysviljavalmisteista ja marjoista.



Seleeni

-Tarvitaan useiden kymmenien erilaisten entsyymien ja muiden proteiinien toimintaan.
-Puutos aiheuttaa sydänlihaksen rappeutumaa ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien sekä joidenkin syöpätyyppien riskiä.
-Suositukset ovat 60 μg/vrk miehet sekä naiset raskauden ja imetyksen aikana ja 50 μg/vrk naisille.
- Suomessa on jo vuosien ajan lisätty seleeniä lannoitteisiin ja tätä kautta varmistettu riittävä saanti väestötasolla, luomuviljelyssä seleeniä ei kuitenkaan lisätä lannoitteisiin.
-Monipuolinen ruokavalio riittää seleenin saantiin, myös raskauden ja imetyksen aikana.
-Seleeniä saa lihasta, lihavalmisteista, maidosta, maitovalmisteista ja täysjyväviljasta.



Rauta

-Sitoo punasolujen hemoglobiinin happea ja siten edistää hapen kulkeutumista keuhkoista kudoksiin.
-Suositus on 9 mg/vrk miehet, nuoret tytöt ja vaihdevuodet ohittaneet naiset.
-Naiset murrosiästä vaihdevuosiin asti 15mg/vrk
-Parhaiten rautaa saa lihasta, maksasta, lihavalmisteista, täysjyväviljavalmisteista, erityisesti ruisleipä.



Natrium

-Ruokasuola on natriumkloridia, joka sisältää 40 % natriumia.
-Elintarvikkeiden suolapitoisuus lasketaan kertomalla niissä olevan natriumin määrä 2,54:llä.
-Natriumin minimisaanti suolaksi laskettuna on 1,5g ja maksimi 5g/vrk.
-Alle 2-vuotiaiden lasten suolan saannin tulisi olla korkeintaan 0,5 g/MJ,
ja 2–10-vuotiaiden korkeintaan 3–4 g/vrk.


Jodi

-On kilpirauhashormonin osa, jota tarvitaan keskushermoston normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Lapsilla puute aiheuttaa sikiöaikana tai varhaislapsuudessa kasvuhäiriöitä ja henkisen kehityksen jälkeenjääneisyyttä.
-Aikuisella puute aiheuttaa kilpirauhasen laajentumista ja struumaa.
-Sitä saadaan maidosta ja maitovalmisteista myös ruokasuolaan lisätään jodia.
-Huom! Erikoissuolista puuttuu jodi ja tilalla on haitta-aine natrium. Myöskin elintarviketeollisuudessa käytetään joditonta suolaa. Merilevätuotteissa jodipitoisuus vaihtelee suuresti ja voi olla haitallisen suuri, siksi niitä ei suositella käytettävän.

Kuvat: www.twice.se, www.vaasan.com, www.aamulehti.fi, www.nutriciababy.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti