Teidän rakkaiden lukijoiden pyynnöstä olen päättänyt kahlata suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 läpi ja tehdä jokaisesta aihepiiristä teille tiivistelmät. Tässä on nyt ensimmäinen osio: aiheena suositeltavat ruokavalinnat. Lähteenä http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/attachments/fi/vrn/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.2.pdf
Juurekset, vihannekset, hedelmät, kasvikset, marjat ja sienet:
Sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita
sekä muita hyödyllisiä yhdisteitä. Rasvan ja hiilihydraattien laatu on hyvä.
-500g eli 5-6 annosta, josta puolet juureksia,
kasviksia, sieniä ja puolet marjoja sekä hedelmiä.
-Yksi annos vastaa yhtä hedelmää (keskikoko) tai 1dl
marjoja tai 1,5dl salaattia/raastetta
-Palkokasvit: pavut, herneet, linssit ovat pelkästään
tai eläinperäisen proteiinin lisäksi. 1dl aterialla riittää.
Viljavalmisteet:
Kuitua, rasvan ja hiilihydraattien laatu hyvä.
-Naiset kuusi annosta, miehet yhdeksän annosta vrk:ssa
-Yksi annos on 1dl keitettyä täysjyväpastaa/ riisiä
tai leipäviipale jne. (Lautasellinen puuroa on 2 annosta.)
-Leipien kuitupitoisuus vähintään 6g/100!
-Suosikaa vähäsuolaisia! HOX suolaa ravinnosta korkeintaan 5g vrk:ssa eli yksi teelusikka, huomioikaa tähän mukaan myös piilosuola.
Maitovalmisteet:
Proteiinin, kalsiumin, jodin ja vitamiinien lähteitä.
-5-6dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 2-3 viipaletta
juustoa
-Ehdottomasti rasvattomia (korkeintaan 1% rasvaa),
koska rasvaiset maitovalmisteet sisältävät (huonoa) tyydyttynyttä rasvaa.
-Juustot: enintään 17% rasvaa ja vähäsuolaiset
vaihtoehdot.
-Tarvittaessa soija- ja kaurajuomilla, joihin on
lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia voi korvata maitovalmisteet.
Liha, kala, kananmuna:
Ovat proteiinin lähteitä. Kala sisältää tärkeitä monityydyttymättömiä
rasvoja ja D-vitamiinia. Lihassa on
paljon rautaa.
-Kalaa 2-3krt viikossa vaihdellen kalalajeja. (Huom
kalalajien valinta ja käyttötiheys raskaana olevat, imettävät, nuoret ja lapset
ohje: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/
elintarvikevaarat/elintarvikkeiden+kayton+rajoitukset/kalan+syontisuositukset/)
-Lihavalmisteita ja punaista lihaa korkeintaan
raakapainoltaan 700g viikossa (mahdollisemman vähärasvaista ja suolaista. Ei
palanutta! (palanut liha sisältää haitallisia aineita, jotka aiheuttavat mm.
syöpää.) Siipikarjan liha on laadultaan parempaa ja terveellisempää.
-Kananmunia korkeintaan 2-3 viikossa.
Rasvat:
Tyydyttymättömät rasvat ovat hyviä!
-Rasvalevitteenä vähintään 60 % rasvaa sisältävää
kasviöljypohjaista rasvalevitettä
-Ruoanvalmistusrasvana kasviöljyä
-Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä 2rkl vrk:ssa (30g)
-Rypsiöljyn käyttö on erityisen suositeltavaa kuten
myös pellavansiemen-, camelina-, soija-, saksanpähkinä- ja hampunsiemenöljyt,
jotka kaikki sisältävät n-3-sarjan rasvahappoja. Myös Oliivi, avokado-,
kurpitsansiemen- ja auringonkukkaöljyt voi käyttää näiden rinnalla, mutta ne
eivät sisällä n-3-sarjan rasvahappoja yhtä paljon.
(-Kookos- ja palmuöljyjen käyttöä ei suositella, koska
ne sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa.)
Juomat:
Nesteen tarve on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat
ikä, fyysinen aktiivisuus ja ympäristön lämpötila.
-1-1,5litraa vrk:ssa ruoasta tulevan nestemäärän
lisäksi, oma janon tunne on hyvä säätelijä.
-Vesijohtovesi janojuomana/ruokajuomana. Ruokajuomana
+ kahvin/teen kanssa käyvät myös enintään 1% rasvaa sisältävä maito/piimä.
-1 lasi täysmehua vrk:ssa
-Sokeroituja juomia ei suositella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti