Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
-Muumipappa

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Maailma on keltainen

Mitä se tarkoittaa, selviää vain lukemalla Albert Espinosan kirja Keltainen maailma. Albert sairasti nuorena syöpää 10 vuoden ajan. Hänen mielestään menetykset ovat vain hyvästä. Myöhemmin hän kokosi sairastaessaan tekemistään oivalluksista kirjan. Kirja on hauska ja erikoinen sekä oivallukset ovat todella hyödyksi jokapäiväisessä elämässä. Kokosin hänen 23. oivalluksistaan minulle tärkeimmät neljätoista oivallusta.

1. Menettäminen tekee hyvää.
On ymmärrettävä että kaiken minkä saa, menettää myös ennemmin tai myöhemmin. Jokaisesta menetyksestä saa jotain. 1. pysähdy pohtimaan menetystäsi, kohtaa se. 2. sure menetystäsi. Pyydä neuvoa ystäviltä. 3. Itke. 4. Mieti mitä voitat, mitä menetys antaa sinulle, ja anna itsellesi aikaa. 5. Muutamassa päivässä olosi kohenee, ja huomaat mitä olet saanut menetykseltäsi. Mutta muista, että tuon tunteen voi menettää uudelleen. 

2. Sanaa kipu ei ole.
Kipu syntyy siitä että ajattelemme sen olevan olemassa. Se katoaa kun kyseenalaistamme sen olemassaolon. Tunteet voi itse nimetä. 

3. Vaikeiden tilanteiden puolen tunnin sääntö.
Keho tarvitsee puoli tuntia rauhoittuakseen ja mieli tyyntyäkseen. Näin kaikki ahdistus katoaa. Välttyy hätiköidyltä toiminnalta. Silloin hallitset halujasi ja tunteitasi. 

4. Kysy päivittäin viisi hyvää kysymystä.
Kirjoita kaikki ylös mitä et ymmärrä. Mieti keneltä voisit kysyä vastaukset.

5. Näytä minulle miten kävelet, niin minä näytän sinulle miten sinä naurat.
Kävele, hengitä, naura ja nauti. Uudista omia tapojasi. 

6. Kun ihminen on sairas, hänestä pidetään tarkasti kirjaa, sairauskertomusta. Siitä kun ihminen elää normaalia elämää, pitäisi pitää yhtä lailla; elinkertomusta.
Kirjoita. On kiehtovaa huomata kuinka elämän vastoinkäymiset ja riemut toistuvat ja kuinka elinhistoriasta löytyy ratkaisu kaikkeen. Kirjoita joka päivä vihkoon ylös muutama sinut onnelliseksi tehnyt asia, päivämäärä, paikka, kellonaika ja syy. Pidä asiat positiivisina. Valikoi mukaan muistoja. Lue vihkoa kun olet onneton. Opit ymmärtämään millainen olet ja menet kohti uudenlaista mielentilaa. 

9. Supista suusi ja puhalla
Älä puhalla ainoastaan syntymäpäivänäsi. Puhalla ja toivo, puhalla ja toivo. Oikeasti taika on puhalluksessa. 

10. Älä pelkää olla ihminen, joksi olet muuttunut.
Luota siihen ihmiseen, joka olit aiemmin. Kunnioita menneisyyden minääsi. Ei pidä lannistua, että tekee toisinaan vääriä ratkaisuja. On luotettava menneisyyden minäänsä. Hyväksy kuka olet, älä pelkää olla se ihminen, jollaiseksi päätöksesi ovat sinut muovanneet. Ajan myötä huonoistakin päätöksistä tulee hyviä. Tunnusta itsesi ja päätöksesi sekä erehdyksesi. Syyllisyyden tunnustaminen tuottaa mielihyvää. Virheiden myöntäminen auttaa ymmärtämään missä meni vikaan ja osaamme olla toistamatta niitä. Näin annamme aivoillemme oikeanlaisen viestin. Maailma olisi parempi paikka jos hyväksyisimme sen, ettemme ole täydellisiä. 

12. Aloita laskeminen kuudesta.
Harjoita aivojasi. Ei pidä luottaa sokeasti siihen, mitä mieleen ensimmäiseksi tulee. Kyseenalaista.

16. Ei itsensä hyväksyminen vaikeaa ole, vaan sen millaisia muut ovat.
Ei pidä tuomita eikä yrittää olla radikaali. Mikä tahansa polku saattaa olla hyvä. 

17. Vastakohtien voima
Kun ihminen sairastuu, hän alkaa elää toista elämäänsä. 

18. Vietä kahdenkymmenen minuutin horroksia.
Hallitse hengitystä, ole liikkumatta ja hiljaa. Kun viettää hetken tekemättä mitään, kykenee taianomaisesti selvittämään mieltä pitkään piinanneita kysymyksiä, tuntemaan tunteita ja uskomaan että on löytänyt ratkaisun kaikkeen. 

22. Kuinka olla suuttumatta koskaan.
Tunnista se piste, josta ei ole paluuta. 1. huomaan että toisen ihmisen puheet ärsyttävät minua. 2. Alan huomata suuttumukseni kasvavan. 3. olen alkanut huutaa, huomaan että raivoni ottaa vallan minusta. Olen menettää itsehillintäni. 4. Tulen pisteeseen, josta ei ole paluuta. Harjoittele olemaan suuttumatta jonkun tutun ihmisen seurassa. Hän voi sanoa avainsanan kuten ”pistaasi” kun hän huomaa sinun olemassa liian lähellä saavuttamassa pistettäsi. Tällöin ota askel taaksepäin. Tekee hyvää suuttua aina välillä, muttei tee hyvää ajautua pisteeseen, josta ei ole paluuta. 

23. Kuinka selvittää rakastaako jotakuta.
Sulje silmäsi. Se poistaa käytöstä yhden aistin, joka vie pois huomion epäoleellisesta ja informaatiotulvasta. Silmät kiinni näkee asiat hyvin selvästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti