Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
-Muumipappa

keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Vapaudu


Aikaa menee valtavasti asioihin, jotka kuuluvat opitusti elämään, kuten on luettava lehti joka aamu, vaikkei aina mieli tekisi tai mentävä ulkomaille kun muutkin menevät. Velvollisuudet ohella kaiken ajan, jolloin omien haaveiden toteuttamiseen ei ole aikaa. Ajatellaan että niitä voi toteuttaa sitten joskus. Mutta jos ei kyseenalaista omia tekemisiä voi elämä olla suorittamista vuodesta toiseen.

Voimme suojella itseämme ja toisiamme kohtuuttomilta vaatimuksilta ja palauttaa elämään kohtuus, inhimillisyys ja rentous. Tehdä asioita joista oikeasti nautimme ja joita haluamme tehdä. Suomalaiset kuluttavat valtavasti aikaa miettimällä mitä muut ihmiset ehkä ajattelevat minusta. Huono itsetunto ja epävarmuus saavat jatkuvasti vertaamaan muihin ja vähättelemään itseään. Menneen sukupolvien monet pettymykset tekivät heistä varovaisia. Moni on kasvanut ”eihän tästä nyt taas tule mitään tai mitä minä sanoin-” henkistä kasvatusta. Kannustus ja kehut ovat vasta rantautumassa Suomeen. Tämä näkyy epävarmuutena. Mutta pitäisi muistaa että mitä itse ajattelisit mennessäsi kylään tuttavan luo? Kritisoitko hänen tarjoilujaan? Asetu toisen asemaan ja katsele sieltä mitä joku sanoisi sinulle. Epävarmuus saa katsomaan asioita kielteisellä tavalla. Siihen kuluu turhaa energiaa ja se saa aikaan väärinkäsityksiä. Vapaudu siis epäluuloisuudesta. Kukaan ihminen ei todella voi tietää toisesta mitään. 

Käännä siis kielteiset ajatukset myönteisiksi. Negatiivisuus ja musta huumori ovat perua pettymysten ajoilta. Tällöin oli turvallista suhtautua kaikkeen varauksella. Jos joku pääsee vähemmällä, ollaan yleensä kateellisia. Aluksi positiivinen ajattelu voi tuntua teennäiseltä, mutta johdonmukainen keskittyminen asioiden positiivisiin puoliin parantaa oloa ja aivot ottavat paremmin informaatiota vastaan. 

Negatiivisuus ei ole luonteenpiirre vaan pinttynyt ajattelutapa. Sen muuttaminen on vain opeteltava. Aloita listaamalla päivän kaikki positiiviset asiat. Mitä sait aikaan? Kirjoita kaikki pienetkin asiat. Kun negatiivisuus puskee pintaan käännä ajatus positiiviseksi. Ihaile saavutuksiasi. Älä vähättele kiitosta tai kohteliaisuutta vaan ota se reilusti vastaan. Positiivisuutta voi myös harjoitella yhdessä muiden kanssa. 

(Anne te Velde-Luoma kirjassaan Kaaoksen kesyttäjä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti