Karjula
& Tuomola keskustelevat Yle puheessa kotimaisen kalan nykytilasta ja
tulevaisuudesta. Linkki Areenaan kannattaa ehdottomasti kuunnella.
Jokainen
suomalainen varmasti tietää että kalaa tulisi syödä kaksi kertaa viikossa.
Mutta mihin on unohdettu suomalaiset kalat? Nykyään on liian tavallista napata
kaupasta norjalainen lohi sen kummemmin miettimättä sen alkuperää. Monilla
kalaruoka tarkoittaakin tonnikalaa, kalapuikkoja, lohta tai jotain lohesta
tehtyä ruokaa niin kotona kuin ruokaloissa. Kaikki näistä edellä mainituista ei
välttämättä ole hyviä vaihtoehtoja, mutta hyviäkin löytyy.
”MSC-sertifikaatti takaa, että kala
on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. MSC (Marine Stewardship Council)
on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio, joka ylläpitää
sertifiointijärjestelmää kala- ja äyriäistuotteille. Sertifikaatti myönnetään
vain määräajaksi. MSC-sertifikaatti pyrkii takaamaan sertifioitujen tuotteiden
ekologisuuden asettamiensa ympäristönormien kautta." Tieto kopioitu wwf:n
kalaopas sivuilta: Linkki
Kalakannat
ovat hupenemassa. Kalastus on maapallolla monelle ainoa elinkeino ja ruoan
lähde. Siksi pitää kiinnittää huomiota siihen, mitä kalaa syö, jotta kalakannat
eivät häviä. MSC-sertifikaatti pyrkii takaamaan ekologisuuden ja vähentämään
ylikalastusta eli luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä. Kannattaa suosia tuttuja elinvoimaisia lähivesien kaloja, kuten ahven, muikku,
hauki ym. Kun syö pyydystettyä kalaa,
tulee ehdottomasti käyttää MSC-
merkittyjä tuotteita.
Kaikki kalat
eivät myöskään ole omalla terveydelle turvallisia. Kasvatetulla kalalla ASC-sertifikaatin
pitäisi taata ympäristöystävällisyys. Minä kehotan kuitenkin välttämään
kasvatettujen kaloja.
Muutama fakta kasvatetusta kalasta, esimerkkinä lohi:
Kuvat ja tietoa täältä |
-Kasvatettua
lohta on kaikki kaupassa ja ravintoloissa myytävä lohi ellei toisin mainita.
Villi lohi on vapaana luonnossa elävä lohi. Villin lohen liha on väriltään
punaista, kasvatetun oranssia (värjätty, kun muuten olisi harmaa).
-Kasvatettu
lohi elää kasvatustehtaissa ahtaissa tiloissa, joissa taudit leviävät nopeasti.
Tämän vuoksi kaloille syötetään
antibiootteja, jotta taudeilta vältytään. Antibiootit kulkeutuvat ihmisiin
kun ihminen syö kalaa, tämä taas osaltaan vaikuttaa antibiootti resistenssien
kehittymiseen. Kalat myös kokevat kipua ja stressiä ahtaissa elinolosuhteissa.
Ne eivät myöskään voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Eettisyys!
-Kasvatettuja
lohia karkaa vuosittain n. 1 miljoona, karanneet lohet tartuttavat muihin kaloihin loisia sekä tappavia virustauteja.
Näin ollen myös koko villilohi kanta on vaarassa saastua. Kalojen jätteitä ja
ruokajäämiä ei siivota, jolloin ne saastuttavat
ympäristöä.
-Kasvatetut
lohet sisältävät ympäristömyrkkyjä,
esimerkiksi elohopeaa, dioksiinia ja PCB:tä, joka aiheuttaa ihmisille mm.
syöpää, hermostovaurioita, vaikuttaa lisääntymiskykyyn ja immuunisysteemiin.
Lohessa rasva sitoo myrkkyjä itseensä. Näitä myrkkyjä kalat saavat mm.
ravintolisistä mitä niille syötetään. Tutkimusten mukaan menee jopa 50 vuotta
ennen kuin ympäristömyrkyt poistuvat ihmiskehosta. Lapsille nämä vaikuttaa mm.
aivojen kehitykseen. Sen vuoksi raskaana olevien ja lasten tulisi erityisesti
välttää kasvatettujen rasvaisten kalojen syömistä.
-Lohille
syötetään niille epätyypillistä ruokaa kuten soijaa ja kalaöljyä, Norjassa on
myös sallittua tietyssä määrin syöttää kaloille geenimuunneltua maissia, vaikka
muutoin sen käyttö on Norjassa kiellettyä. Normaalisti lohet ovat petokaloja.
Tästä epätyypillisestä ruoasta johtuen kalat ovat väriltään harmahtavia, mikä
ei houkuttele ihmisiä, joten kaloille syötetään
väriainevalmistetta. Väriainevalmisteen on todettu aiheuttavan
silmäsairauksia.
-Kasvatetun
lohen ravintoarvot ovat huonommat ja
omega-3 rasvahappoja on puolet vähemmän kuin villissä lohessa. Tämä johtuu
lohelle epätyypillisestä ruoasta. Omega-3:sta saadaan kalan rasvasta, mikä taas
kasvatetulla lohella on sitonut itseensä kaikki myrkyt.
-Kasvatettu kala on terveydelle ja
ekologisesti pahin vaihtoehto mitä voi syödä. Suosikaa siis villiä kalaa ja
totta kai mieluummin suomalaista kalaa, jota meillä riittää tuhansissa järvissä ja joissa.
WWF:n kalaopas
(löytyy täältä) kertoo mitä kaloja kannattaa kulloinkin suosia, syödä harkiten tai välttää.
Tässä on tämän hetkinen lista kaloista, joita kannattaa suosia kalaa syödessä:
- Ahven (Suomi)
- Anjovis (kilohailista)
- Hauki (Suomi)
- Kampela ja punakampela (verkot, rysät ja nuotat Suomesta ja Pohjanmereltä)
- Kilohaili (Itämeri)
- Kirjolohi (Suomi)
- Kuha (Suomi)
- Kuningasrapu (Norja)
- Kuore (Suomi)
- Lohi, kasvatettu (ASC- tai luomumerkitty kasvatettu)
- Made (Suomi)
- Makrilli (Koillis-Atlantti)
- Muikku (Suomi)
- Nahkiainen (Suomi)
- Rapu (Suomi)
- Siika (Suomen sisävesistä)
- Silakka ja silli
- Simpukat ja osterit (käsinpoimittu ja kasvatettu)
- Särkikalat (Suomi)
- Turska (verkot ja pitkäsiima Barentsinmereltä)
- MSC- ja ASC-merkityt kalatuotteet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti