Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
-Muumipappa

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Proteiinibuumi

Syömme enemmän proteiinia kuin koskaan aiemmin. Silti samaan aikaan päivittäisen liikunnan määrä on vähentynyt. Suomalainen tarvitsee proteiinia 0,8-1,3g/kg/vrk:ssa. Moni kuitenkin ylittää reilusti päivittäisen tarpeen.

Pysy lujana- miksi ravintoaineista proteiinin rooli on ylikorostunut:
http://areena.yle.fi/1-3521769 Todella ajankohtainen aihe ja varmasti monelle havahduttavaa asiaa.

Kuva täältä
Jokainen tarvitsee proteiineja. Ne kuuluvat perusravintoaineisiin hiilihydraattien ja rasvojen kanssa. Niillä on monia tehtäviä elimistössä. Proteiineja on lähes kaikessa ruoassa esimerkiksi täysjyväviljassa, palkokasveissa, pähkinöissä, lihassa, kananmunassa ja maitotuotteissa. Keho tasaa päivän mittaan saadut proteiinimäärät ja siten muodostaa eri aminohappoja (joita saa riittävästi myös kasvisruoasta). Proteiinilisiä (patukoita, rahkoja, juomia ym.) eivät tarvitse muut kuin ne, joiden ravitsemustila on heikentynyt esimerkiksi sairauden vuoksi tai tietyissä lajeissa urheilijat. Liika proteiini varastoituu rasvaksi.

Minusta on mielenkiintoista miettiä kuinka helposti ihmiset menevät virran mukana. Itsekin menen. Varsinkin markkinoinnin. Toisaalta valikoiman yltäkylläisyydessä on helppo seurata muiden esimerkkiä tai ostaa sitä mitä mainostetaan. Ihminen ostaa tiedostamattakin ennemmin tuotteen, josta on kuullut jotakin kautta. Elämän sanotaan olevan kiireistä, kerralla pystyä niin moneen ja olla monessa mukana. Vai pitääkö? Olemmeko me unohtaneet elämän yksinkertaisuuden? Mitä me oikeasti tarvitsemme ja mitä emme? Välillä on hyvä havahtua pohtimaan asioita. Voi tehdä oivalluksia. Niin kuin minä eräänä päivänä väkisin etsin tv:stä katsottavaa kunnes tajusin, ettei minun sitä tarvitse katsoa jos en halua. Tuli helpottava olo sulkiessani tv:n ja miettiessäni mitä haluaisin tehdä.


P.S. Haluan kiittää teitä, jotka luette näitä tekstejä ja olette aidosti kiinnostuneita aiheesta. Ihana kuulla hyvää palautetta teksteistäni ja että niillä on ollut vaikutusta muihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti