Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
-Muumipappa

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Monenmoista kananmunaa

Kananmunia on monenlaisia. Teinkin nyt pyynnöstä listan erilaisista kananmunista ja niiden tuotanto olosuhteista. Minusta on tärkeää miettiä muutakin kuin hintaa kananmunia ostaessa. Edelleen korostan sitä, että jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa. Loppujen lopuksi hinta erot ovat hyvin pieniä. Järkevämpää on miettiä ostosten laajempia vaikutuksia. Niin omaan terveyteen kuin eläinten hyvinvointiin. Myös siihen millainen meidän yhteiskunta on. Kananmunista on helppo löytää paremmat vaihtoehdot. Jokaisessa kananmunassa on numero, joka varmistaa kananmunan tuotanto tavan, mutta myös pakkausten nimet kertovat tuotannosta kunhan ne vaan ovat ostajalle tuttuja.

Koodi kananmunassa on muotoa 0 FI 54321. Ensimmäinen numero (0 = luomu, 1 = ulko, 2 = lattia tai 3 = virike) kertoo tuotantotavan, sitä seuraa maatunnus (FI) ja viimeisenä on kanalan tunnistenumero.


Luomukananmunat (Kananmunassa numero 0): Tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta kuten lattiakanala. Luonnonmukaisesti ja valvotusti tuotettuja kananmunia. Kanoja ruokitaan luomurehulla eli niiden viljelyssä ei ole käytetty keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Kanojen pitää päästä ulos touko-lokakuussa toisin kuin lattiakanaloiden kanat. Yhdessä hallissa max 3000 kanaa. Kanojen tulee myös saada luonnonvaloa ikkunoista.


Free range (numero 1): Ulkokanan munia. Kanoilla on päivittäinen ulkoilumahdollisuus ympärivuoden. Niillä on virikkeenä heinää ym. Ne pystyvät parhaiten toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä. 


Lattiakanala (numero 2): Vapaan kananmunat. Elävät aina sisätiloissa vapaasti. Mahdollisuus kuoputteluun, hiekkakylpyihin ja tutkimiseen, eli jonkin verran kanojen lajityypillistä käyttäytymistä. Kanoilla erilliset munintapesät ja orret. Ei luonnonvaloa. Paljon kanoja yhdessä hallissa (sairaudet vaikea havaita ja leviää nopeasti ym. ongelmat).



Virikehäkki (numero 3): Häkissä elävät kanat, joilla ei käytännössä ole minkäänlaista eettistä elämää. Eikä myöskään ekologista. Niillä ei ole tilaa liikkua eivätkä ne voi käyttäytyä lajityypillisesti. Niillä on useita ongelmia.


Suosikaa siis ulkokanojen munia tai luomua. Molemmissa on puolensa. Muut kananmunien tuotantolaitokset saisi mielestäni kieltää lailla kuten häkkikanalat on kielletty 2012, mutta tilalle tuli virikehäkkikanalat, jotka eivät poikkea lähes ollenkaan edellisistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti